Šta večerati na dijeti?

Redovan ste član teretane, ne propuštate treninge, pročitali ste, čini vam se, sve tekstove na Internetu na temu “Kako izgubiti kilograme”,  iz ishrane ste isključili slatkiše i ostale nezdrave grickalice, ali večeri i dalje ne možete da odolite. Naravno, to predstavlja problem na putu ka cilju, jer, kako kaže poslovica – večeru daj neprijatelju. Ipak, sve više se čuju reči nutricionista koji tvrde da večeru ne bi trebalo preskakati, čak ni kada želimo da smršamo.

Kako biste bili i fit ii siti, predlažemo vam nekoliko varijanti u kojima možete da uživate u večernjim satima.

kakoizgubitikilograme

Pravila

Stručnjaci smatraju da večera ne bi trebalo da ima više od 25 odsto  ukupnog unosa kalorija na dnevnom nivou.  To znači, ne više od 375 kalorija.  Više o dnevnoj potrebi kalorija, možete preračunati na nekom od Kalkulatora kalorija, ima ih dosta i skoro svi su besplatni. Treba izbegavati da se večera kasno, jer telo ne može da svari hranu. Najbolje je završiti sa ovim obrokom do 21 sat. Potrebno je uneti što više proteina, a što manje ugljenih hidrata. Takođe, hrana koja se unosi ne bi trebalo da bude kisela. Meso, žitarice i mlečne proizvode bi trebalo izbegavati, posebno dva sata pred spavanje. Beli hleb i proizvode od belog brašna izbegavajte u večernjim satima, a trebalo bi da ih isključite i iz ostalih obroka. Najvažnije je da ne budete gladni, jer se na taj način metabolizam usporava, a kilogrami se ne gube. Ukoliko ćete nakon večere posetiti teretanu u Beogradu, onda je dozvoljeno da unesete više kalorija, koje ćete svakako istrošiti.

teretanabeograd

Meni

Za večeru možete da se opredelite za ribu sa roštilja, kao što je skuša, losos, tuna ili pastrmka. Kombinujte sa sezonskim salatama, ali i povrćem koje možete skuvati u vodi ili na pari, a takođe ga možete i grilovati. Posebno se preporučuje zeleno povrće, a to se naročito odnosi na brokoli, kelj ili spanać. Rižoto od integralnog pirinča, sa povrćem i pečurkama takođe se preporučuje. Možete se opredeliti i za proizvode od kukuruza ili heljdu.  Uživajte i u mešavini povrća, koje ćete grilovati na malo ulja sa pilećim ili ćurećim mesom. Takođe, prijaće vam čorba ili supa, koje ne bi trebalo da budu masne. Ukoliko imate potrebu za šećerom, počastite se voćnom salatom, od različitog svežeg voća, ali takođe ne preterujte i nemojte ovo birati za večeru svako veče. Kompot, kao i pečene jabuke, takođe mogu da dođu u obzir.

Ukoliko se opredelite za ove namirnice, treniranje u teretani sigurno će doneti vidljive rezultate u kraćem roku.

 

------
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *