loading...

RAZBIJAMO MITOVE: Evo da li je tačno da se od ljutine MRŠAVI!

Da li ste znali ovo?

Sigurno ste ko zna koliko puta čuli da je ljutina dobra za mršavljenje. Iako nekima nije teško da prihvate tu informaciju, eto tako, drugima je pak potrebno objašnjenje za ovakvu tvrdnju.

Da li je to istina ili ne, objašnjava nutricionista:

– Osim što ubrzavaju cirkulaciju, podižu koncentraciju, jačaju imuni sistem i povećavaju energiju, ljute namirnice, takođe, pomažu u varenju i tope masne naslage – navodi nutricionista.

Dakle, ljute namirnice su, po njoj, idealni saveznici u borbi sa viškom kilograma.

A, koje su to ljute namirnice:

  • čili paprika
  • đumbir
  • biber
  • luk
  • ren

Ljuto, funkcioniše na taj način što ublažava osećaj gladi, kako nam je objasnio nutricionista.

– Ljuto ubrzava lučenje  probavnih  enzima, odnosno sokova, takođe, ono povećava apetit, ali i ubrzava metabolizam – naglašava naš nutricionista.

Ona nam je otkrila i to da ljuto pomaže izbacivanju toksina putem kože, znojenjem. Ali, ljuto snižavanja i visok krvni  pritisak, odlično je u prevenciji srčanih udara – jer, poboljšava cirkulaciju.

Nutricionista je rekla još i to da ljutim možemo sprečiti i karijes, podići imunitet i da su ove namirnice pune vitamina B1, B6, B2, B12, kao i betakarotena, kalijuma, kalcijuma, fosfora i cinka. Paprika je posebno bogata vitaminom C.

Gojazne osobe

– Ljute namirnice  neophodan su kod  osoba koje imaju višak telesne težine, jer pozitivno utiču na poremećaj cirkulacije,  dijabetes, kašalj i otežano disanje. A, đumbir, na primer, ublažava probavne tegobe i nadutost creva – navodi nutricionista.

Količina

Nutricionista kaže da ograničenja nema.

– Naravno, ako vam ljuto prija. Deci se, recimo, ne preporučuje da jedu začinjenu hranu, jer njihov želudac još nije adaptiran na nju – kaže doktorka.

Dok bi za odrasle osobe savršen unos bio jedna kašika ljute paprika dnevno.

Upozorenje

Za osobe koje boluju od poremećaja gornjeg dela gastrointestinalnog trakta, GERB-a, gastritisa i čira na dvanaestopalačnom crevu ova pravila ne važe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *