loading...

Izbacila je ulje iz ishrane i za samo 30 dana njenom telu se desila promena koju nije očekivala

Većina nas ne može da zamisli kuvanje bez ulja, ali bez njega hrana je zdravija i sa manje kalorija.

Suncokretovo, maslinovo, pirinčano, kokosovo,… Na tržištu su nam dostupne različite vrste ulja koje se koriste u kuvanju ili spremanju salata. Ali, kakva je hrana bez njih i šta ona rade našem organizmu?

Instruktorka i nutricionista Džulijana Hever rešila je da proba da sprema hranu bez ulja i proveri šta će da se desi njenom organizmu.

-Uvek sam verovala kako su kokosovo i maslinovo ulje veoma zdrava ulja i da su ona neizostavna kod zdrave ishrane. Jela sam ih skoro svakog dana uz svako jelo jer sam kuvala sa maslinovim uljem, kokosovo ulje sam mazala na tost, a ulje avokada sam koristila za spremanje humusa. Pre nekoliko meseci saznala sam da ona i nisu toliko zdrava jer nemaju nikakvu nutritivnu vrednost i sadrže mnogo kalorija, rekla je ona.

Samo jedna kašičica ulja sadrži 120 kalorija, a kao posledicu konzumiranja telo ga skladišti i mi se gojimo. Ona je zato odlučila da u potpunosti izbaci ulje iz ishrane i koliko god da je bilo teško ona nije odustala.

-Mislila sam kako neću moći da ispržim povrće bez ulja, ali iznenadila sam se koliko namirnica ispušta svoje sokove ili vodu dok se kuva i peče, tako da nam ulje nije uopšte potrebno. Povrće se malo lepilo za tiganj, ali bih ja uvek dodala malo vode, objasnila je ona.

Nakon samo dva meseca ishrane bez ulja primetila je da joj se stomak smanjio i s vremenom promena je bila sve više vidljiva, piše net.hr.

Ovo ne znači da trebate da izbegavate sve masti u ishrani, jer ne treba zaboraviti na one zdrave masti kao što su one iz orašastih plodova. Treba samo pronaći adekvatnu zamenu u sirovim namirnicama jer ulja imaju samo prazne kalorije koje nam i nisu neophodne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *