Kako se kontrolisati za stolom

Nedostatak vremena uglavnom je glavno opravdanje ljudima kada govore kako ne mogu da sami pripremaju obroke pa zbog toga nemaju redovne obroke.

Najčešće greške u ishrani su neredovnost obroka, konzumiranje hrane “uz put”, svakodnevno unošenje veće količine slatkiša i dosoljavanje hrane.

Nedostatak vremena uglavnom je glavno opravdanje ljudima kada govore kako ne mogu da sami pripremaju obroke pa zbog toga nemaju redovne obroke. Ishrana im se svodi na brzu hranu na ulici, a kada sednu za sto, najčešće u večernjim satima, uglavnom ne mogu da se kontrolišu koliko će hrane pojesti, pa se dešava da u jednom obroku unesu više od dnevno potrebnih kalorija.

Profesor dr Budimka Novaković, dijetoterapeut sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, pojašnjava da je jedno od zlatnih pravila ishrane da ne treba jesti “uz put” jer se konzumiranjem hrane na brzinu unese više energije, a konzumira se ona koja je energetski gusta: ima veliki procenat masti, dodatih šećera i soli.

Zaključak je da treba jesti za stolom, a hranu treba potpuno sažvakati. U tanjiru dve trećine hrane treba da budu namirnice biljnog porekla, a jedna trećina namirnice životinjskog porekla. Namirnice biljnog porekla ne obrađivati termički ili ih što manje termički obrađivati. Na stolu za kojim se konzumira hrana ne treba da bude so i posuda sa dodatnom količinom hrane. Ukoliko treba smanjiti telesnu masu ili održati poželjnu telesnu masu mora se paziti na veličinu porcije odnosno količinu hrane u tanjiru naglašava dr Novaković.

Počela sezona slava

Sezona obeležavanja slava u Srbiji je počela, a sa njom i mogućnost da ljudi, ukoliko ne povedu malo računa, nenadano dobiju koji kilogram viška. Ukoliko neko ide na više slava u toku jednog dana, može da se dogodi da zbog isprobavanja raznih specijaliteta završi u ordinaciji lekara zbog zdravstvenih problema sa gastrointestalnim traktom.

Profesorka Novaković podseća da je sezona slava u Srbiji rizik za dobijanje većeg broja kilograma.

Bilo bi poželjno da se dogovorimo sa prijateljima kod kojih se ide na slavu ili oni dolaze “kod nas” da se slava pretvori u druženje i poštovanje slave, a ne u takmičenje u broju jela i količini hrane. Gosti se mogu poslužiti većim brojem različitih salata od sirovog povrća uz dodatak komadića grilovanog mesa ili ribe. Salatne prelive i majoneze treba izostaviti. Zamena za kolače može biti sirovo voće uz dodatak sirovog jezgrastog voća. Uz sve navedeno dovoljno je jedna čaša do dve čaše pića. Voda je takođe piće. Opisani slavski meni neće biti rizik za povećanje telesne mase – ističe dr Novaković.

Gde najčešće grešimo u ishrani?

Najčešće greške u ishrani su neredovnost obroka, konzumiranje hrane ,”uz put”, svakodnevno unošenje veće količine slatkiša, dosoljavanje hrane. Učestale su greške u pripremi obroka i uglavnom se hrana peče ili dinsta na većoj količini ulja ili masti. Praćenje različitih ,”dijeta” koje nemaju nikakvu stručnu osnovu je česta greška koja najčešće ishoduje ponovnim povećanjem telesne mase. Zato je pravo pitanje, kako možemo da odrežimo poželjnu telesnu masu, a da se previše na odričemo?

Za održavanje poželjne telesne mase potrebna je pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost. Svakodnevno konzumiranje veće količine sirovog povrća smanjiće osećaj gladi i smanjiće energetski unos jer sirovo povrće ima nisku energetsku vrednost. Sirovo povrće je najbolji nutritivni saveznik u održavanju poželjne telesne mase i smanjenju prekomerne telesne mase i nema ograničenja za dnevni unos. Sirovo voće i namirnice od celog zrna su poželjne u ishrani osoba koje žele da održe poželjnu telesnu masu ali se ne mogu konzumirati u neograničenoj količini. Male količine mršavog mesa i preporučene količine niskomasnih mlečnih proizvoda su deo pravilne ishrane – naglašava dr Novaković i dodaje da je umesto šećera poželjno koristiti niskokalorijske zaslađivače što će doprineti smanjenju dnevnog energetskog unosa i lakšem održavanju poželjne telesne mase.

Uloga niskokalorijskih zaslađivača

Ishrana za osobe koje žele pravilno da se hrane da bi održale poželjnu telesnu masu ili smanjile prekomernu telesnu masu treba da je raznovrsna i da nema velika ograničenja u izboru namirnica pa čak i namirnica slatkog ukusa. Ukoliko se omiljeni napitak (kafa, bezalkoholni napitak) konzumira sa niskokalorijskim zaslađivačem omogućiće se uživanje u istom bez straha od dobitka u telesnoj masi. Redovna upotreba niskokalorijskih zaslađivača doprineće smanjenju energetskog unosa pa su niskokalorijski zaslađivači značajna pomoću u održavanju poželjne telesne mase.

------
loading...