Nalazi se u pasti za zube i 2.000 drugih proizvoda – a jedna je od najotrovnih hemikalija koja izaziva rak!

Opasnost nas vreba na svakom koraku, a toga nismo ni svesni

Triklosan je hemikalija koja je odlična protiv mikroba i ima je u hiljadama proizvoda koje svakodnevno koristimo: sapunu za ruke, pasti za zube, gelu za tuširanje, sredstvu za pranje sudova, pa čak i u nekim igračkama.

Ova supstanca može da bude rizična po zdravlje i da dovede do upale u stomaku koja može da rezultira rakom creva promenom nivoa i sastava mikroba koji se već nalaze u našim crevima.

Istraživanje u kome je ovo objašnjeno, ističe da je triklosan jedan od najčešće korišćenih sredstava u borbi protiv mikroba, a ima je u preko 2.000 različitih proizvoda. U istraživanju vezanom za nacionalno zdravlje i ishranu otkrieno je da 75 odsto od uzetih uzoraka urina sadrži triklosan.

U istraživanju koje je obavljeno na Univerzitetu Masačusets, naučnici su otkrili da ova hemikalija dovodi do zapaljenja creva. Upala dovodi do krvarenja iz rektuma, dijareje, bola u stomaku, abdominalnog spazma i rasta tumora. Veruje se da je on štetan zato što ubija bakterije pa čak i one koje su poželjne i korisne u našim crevima.

Miševi koji su korišćeni u eksperimentu i bili izloženi hemikaliji, imali su promenu mikroba u crevima i smanjen nivo takozvanih dobrih bakterija. Naš svakodnevni život i navike direktno utiču na naše zdravlje, pa često ne obraćamo pažnju šta i kako od hemijskih sredstava korstimo. Neophodno je da se u ovoj oblasti sprovedu dodatna istraživanja kako bi se ispitao uticaj triklosana i koliko ozbiljne probleme on može da izazove.

------
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *