Prosta formula otkriva koliko kalorija smete da jedete svaki dan – a da se ne ugojite

Svi znaju da ako želimo da smršamo treba da jedemo malo, a da mnogo vežbamo

Postavlja se pitanje koliko to “malo” kalorija trebamo da unesemo tokom dana, a da opet mršavimo, kao i koliko da vežbamo kako bismo bili u formi.

Na pitanja koliko i šta bismo trebali da jedemo treba da nam odgovori lekar ili nutricionista, dok koliko nam je kalorija potrebno možemo da izračunamo i sami. Postoji jednostavna formula kojom možete to da izračunate.

1919. godine američki naučnik Fransis Benedikt i njegov saradnik Džejms Haris objavili su rad o tome koliki je zaista bazni metabolizam, to jest koliko energije treba našem telu u stanju mirovanja kako bi funkcionisalo normalno.

Pošto je prošlo skoro 100 godina od njihove formule, a za to vreme su se uslovi života mnogo promenili, 1990. godine njihova formula je revidirana od strane naučnika Marka Mifina i Sent Džeora. Osnova je ista, ali su se brojevi malo promenili. Trenutno Akademija za nutricionizam i dijete tvrdi da je ova formula najpreciznija od svih.

Ovako izgleda formula:

za žene – (10 x težina u kilogramima) + (6.25 x visina u centimetrima) – (5 x godine starosti) – 161

za muškarce – (10 x težina u kilogramima) + (6.25 x visina u centimetrima) – (5 x godine starosti) + 5.

Tako žena starosti 30 godine, koja je visoka 170 i ima 65 kilograma, ovako treba da računa njen bazni metabolizam: (10 x 65) + (6.25 x 170) – (5 x 30) – 161 = 1.401,5 kalorija.

Formula uzima u obzir i fizičku aktivnost, pa pomnožite konačan broj kalorijama određenim brojem koji odgovara vašoj fizičkoj aktivnosti:

– ako nemate nikakvu aktivnost i većinu vremena provodite sedeći pomnožite ovaj broj sa 1,2;

– ako malo trčite ili radite neke vežbe jednom do tri puta nedeljno, pomnožite sa 1,375;

– ako vežbate malo ili se bavite nekim sportom 3 do 5 puta nedeljno, pomnožite sa 1,55;

– ako vežbate 6 do 7 puta nedeljno, pomnožite sa 1,725;

– ako je vaš posao povezan sa velikom fizičkom aktivnosti i vežbate najmanje dva puta nedeljno, onda pomnožite taj broj sa 1,9.

Ova formula ne može da se primeni na sve jer neki ljudi imaju brži metabolizam i svaka osoba ima specifičan metabolizam. Pored svega ovoga, postoje i drugi faktori koji utiču na mršavljenje ili gubitak težine. Oni koji žele da smršaju treba da smanje broj koji su dobili za 250 kalorija, a ako želite da brzo izgubite kilograme smanjite ga za 500. Zapamtite samo da dnevni unos kalorija ne bi smeo da bude manji od 1.200 kalorija.

------
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *