Čitav život jedete picu pogrešno: Poznati italijanski kuvar otkriva jedini pravi način kako se ona jede

Ako ste mislili da je fora u tome da li je jedete priborom ili rukama, prevarili ste se. Nešto sasvim drugo je u pitanju

Pica je najpoznatije italijansko jelo na svetu i nema tog mesta gde se ona ne sprema. U koju god zemlju da se zaputite, sigurno ćete je pronaći, a ako ne u njenom izvornom obliku, onda bar neku njenu prilagođenu verziju. Da vam neko kaže da čitav život jedete picu na pogrešan način, verovatno biste se zapitali – “šta tu može da bude pogrešno”. Poznati italijanski kuvar, Stefano Ćirene bi vam na to odgovorio “sve”.

Ukoliko ste ikad bili u pravom italijanskom restoranu, verovatno ste uživali u vreloj pici koja se još uvek puši. Neki od vas verovatno koristite probor za jelo, kako bi izbegli da se umažu nadevom, dok drugi uživaju jedući je prstima. Prema ovom italijanskom kuvaru, oba ta načina su pogrešna.

Stefano Ćirene, vlasnik restorana “Verace Pizzera” u Sidneju je otkrio jedini pravi način kako se jede pica. On tvrdi da italijanski klasik treba da bude preklopljen na četiri dela, da liči na sendvič iči novčanik. Zapravo, tako se pica služi u Napulju.

– Prvobitno, pica je bila ulična hrana koja se jede u pokretu, morala je da bude oblika kao sendvič ili “portafoglio” (novčanik). U suštini, treba da je preklopite tako da se krajnje ivice poklope, a onda da je preklopite i s leva na desno. Pica mora biti mekana, to je pravilo za picu “Napoletana”, nikad ne sme biti hrskava. – kaže Stefano Ćirene.

Jednostavnije rečeno, savijte okruglu picu na pola, pa onda opet na pola. Ovako sprečavate da vam nadevi klize sa testa.

------
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *