Kako da oslabim

Na pitanje kako da oslabim odgovor može biti jednostavan “smanjite unos kalorija i povećajte potrošnju kalorija”.


Oslabiti možete i ako primenite samo jednu stvar od dve gore navedene dakle ili smanjite unos kalorija ili povećate potrošnju ali tada su rezultati mnogo manji.

Kako da oslabim
Gubljenje težine znači promenu ravnoteže u unosu i trošenju kalorija. Ako jedemo više kalorija nego što je potrebno, mi dobijamo na težini. Ako jedemo manje kalorija nego što je potrebno organizmu,mi oslabimo jer organizam troši rezervne kalorije koje čuva u obliku sala.

Dakle, početi sa dobrim informacijama: morate da znate koliko kalorija treba da jedete svaki dan prema individualnom nivou aktivnosti, a onda ćete morati da pronađete načine da ostanete u svojim granicama.Da oslabite, morate iskoristiti više kalorija nego što unesete tokom jednog dana.Da bi uspešno i zdravije mogli da oslabite i zadržite željenu težinu samnjite broj kalorija za oko 500, većini ljudi treba oduzeti oko 500 kalorija dnevno iz njihove ishrane da bi izgubili oko 1 do 1,5 kilograma nedeljno.

Kako da oslabim

Redovna fizička aktivnost ima toliko dokazane prednosti, kao što su da pomaže u kontroli težine i krvnog pritiska i smanjuje rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara. Svi zdravi odrasli (uzrasta od 18 do 65) trebalo bi da imaju najmanje 2 sata i 30 minuta (150 minuta) umerene aerobne fizičke aktivnosti (npr.brzo hodanje) svake nedelje ili 1 sat i 15 minuta (75 minuta) aerobnu fizičku aktivnost snažnog intenziteta (npr. trčanje,brza vožnja bicikla) svake nedelje. Pored toga, potrebno je na 2 ili više dana u nedelji raditi vežbe za jačanje mišića koje pokreću sve velike grupe mišića (noge, kukove, leđa, stomak, grudi, ramena i ruke). Pored pomoći da oslabite, one takođe pomažu da se smanje vaše abdominalne masti i očuvaju mišići tokom slabljenja.

Iznos fizičke aktivnosti svakog pojedinca za mršavljenje mogu biti različiti, ali ćete morati u svakom slučaju da imate i redovne fizičke aktivnosti i plan zdrave ishrane da oslabite i zadržite željenu težinu. Dobar plan može obuhvatiti 30 do 60 minuta umerene fizičke aktivnosti aerobnog intenziteta, poput brzog hodanja, skoro svaki dan. Pronađite nešto što možete da uradite i pronadjite načine da uživate u tome.Idite u šetnju ili trčite sa prijateljem ,vozite bicikl ili šetajte vašeg psa. Uživajte dok ste u pokretu,fizička aktivnost oslobadja od stresa pa ćete se dobro osećati.

Prosečna osoba će sa nekih 1500 kalorija dnevno početi da slabi od 1 do 1,5 kg.Kad nešto kupujete u marketu naučite da gledate etikete i sadržaj kalorija u namirnicama.

Evo nekih osnovnih za 100 grama mase namirnica…

GOVEDINA – but 180
HAMBURGER – ispečen bez lepinje 360
KOBASICA – čajna 490
KOBASICA – svinjska (suva) 510
PILETINA – celo prosečno 145
SALAMA – šunkarica 400
SLANINA – suva , masna 790
SVINJETINA – but 168
RIBA OSLIĆ 71
LOSOS 202
JAJE kokošje celo VEĆE 76
JOGURT – 2%mm 53
MLEKO – kravlje 1,5% mm 46
SIR – feta, kravlja 370
HLEB – pšenični beli 234
BANANA -92
JABUKA 40

------
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *